Examinering

Weet waar je aan begint! Hier vind je alles wat je wilt weten over de theorie en praktijkexamens.

Een goede voorbereiding is het halve werk, oftewel:

met een goede voorbereiding kan je werk goed en snel gedaan worden. Voor het besturen van ieder motorvoertuig is nu eenmaal een rijbewijs nodig. En voor het behalen van een rijbewijs moet iedereen een examen afleggen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de theorie- en praktijkexamens, is het van belang dat de rijschool in overleg passende leermiddelen adviseert en levert. Bij de start van je rijopleiding ga je gebruik maken van een persoonlijk lesboek, hierin geeft je instructeur aan wat de vorderingen zijn. Het lesboek bevat tevens een rijlesagenda en 46 scripts verdeeld over 4 modules die je begeleiden tijdens de lessen.

Ook krijg je na iedere les de opdracht om je d.m.v. je lesboek voor te bereiden op het onderwerp van de volgende rijles. De resultaten van elke toets worden ook in dit lesboek genoteerd; je weet dus precies wat je zwakke en sterke punten zijn.

Theorie

Meer informatie over het theoretisch aspect van je rijopleiding.

Om praktijkexamen te kunnen doen moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen. Het resultaat van het examen is één jaar en zes maanden geldig. Wij adviseren om het theorie gedeelte in een zo vroeg mogelijk stadium van de rijlessen te behalen, of zeker toch te bestuderen, om een nog efficiënter resultaat te boeken.

Autorijschool E. van Weert biedt gratis theorielessen aan ter ondersteuning bij de voorbereiding op je theorie-examen. Wij werken met iTheorie: Deze theorie opleiding bestaat uit een compleet digitaal theorieboek, maar liefst 50 theorie-examens, lesfilms over gevaarherkenning en instructiefilms voor de praktijkles.

Het theorie-examen voor de personenauto duurt ongeveer drie kwartier, inclusief de toelichting en wordt afgenomen bij het CBR. Het examen bestaat uit twee onderdelen. Eén onderdeel bevat 25 vragen over gevaarherkenning. Het tweede onderdeel bevat 40 vragen, waarvan 30 over verkeersregels en 10 over verkeersinzicht. Om te slagen voor je theorie moet je minimaal 13 van de 25 vragen over gevaarherkenning en 35 van de 40 vragen over verkeersregels en verkeersinzicht goed beantwoorden.

Praktijk

Meer informatie over het verloop van je praktijkexamen. Wat staat je nu eigenlijk te wachten op zo’n dag?

In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt en zal je wat formulieren voorleggen.

Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto.

Dan begint de rit. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere manoeuvres.

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Tijdens het examen rijdt je een gedeelte – zo’n tien tot vijftien minuten – zelfstandig naar een bepaalde bestemming.

Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag.

Faalangst

Kandidaten met faalangst kunnen een speciaal rijexamen, het faalangstexamen, afleggen.

Het spreekt eigenlijk voor zich: het faalangstexamen is bedoeld voor mensen met faalangst voor het rijexamen. Een uitgebreide proef die het afgelopen jaar bij het CBR werd gehouden leverde positieve resultaten op. De speciale aanpak heeft een gunstige invloed op de ervaren spanning en leidt tot een meer realistische prestatie tijdens het rijexamen.

Jaarlijks starten 35.000 leerlingen met faalangst met hun rijopleiding. Deze leerlingen met faalangst of examenvrees hebben speciale aandacht nodig tijdens de rijopleiding. Als erkend faalangstinstructeur kan ik ook deze leerlingen goed en gekwalificeerd opleiden tot automobilisten.

Als je vermoedt dat je last hebt van een ongezonde en extreme angst voor het rijexamen, dan kun je dat het beste zo snel mogelijk aangeven. Het is namelijk bekend dat je faalangst het beste al tijdens de opleiding te lijf gaat, en niet alleen bij het examen. Op die manier kun je al vanaf je eerste rijles werken aan je spanning.

Er zijn een aantal belangrijke verschillen met het reguliere examen. De examinator die dit examen afneemt is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Het faalangstexamen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin je rustig je situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden.

Ben je eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe? Dan kunt je een of meerdere time-outs aanvragen. Je examinator kan je ook een time-out geven, als hij denkt dat je dat nodig hebt. Het belangrijkste is dat jij je op je gemak voelt, zodat je optimaal kunt presteren. Het faalangstexamen is niet makkelijker je moet ook bij dit examen gewoon voldoen aan alle rijvaardigheidseisen.